neděle 12. března 2017

15 věcí, kterých se v dietě vyvarovat!

15  věcí, kterých se v dietě vyvarovat!


Rozhodla jsem se sepsat pár zásad, a nejčastějších chyb, kterých se dopouští závodnice (ale nejen ty) pokud si nastaví dietu příliš tvrdě. Jsou to věci, které mám sama vyzkoušené na vlastní kůži. Jsou to věci, kterými si člověk časem velmi poškodí metabolismus a návrat zpět do relativně normálního stavu je pak velmi náročný a zdlouhavý. Jsou to mé vlastní chyby, z kterých se učím. Proto, bych strašně ráda varovala Vás všechny ať budoucí fitnessky a nebo jen Vás, které toužíte po krásné letní formě. Dietu a hubnutí bychom vždy měli nastavit takovým způsobem, že pro nás a naše tělo bude snesitelná, co nejšetrnější. Samozřejmě je to pomalejší a plynulejší a vyžaduje to více trpělivosti, ale za zdravý metabolismus to stojí. Jsem přesvědčená, že i kvalitní závodní forma se dá udělat co nejšetrněji k organismu. Vždy je to jen o tom chtít a hledat způsoby, a netrvat tvrdošíjně na zbytečně radikálních, ale zaručených postupech.  
Můj první JOJO efekt - na první fotce 48kg z toho se mi pomocí nesmyslných diet, nekonečného běhání podařilo dostat na 65kg a konečně na poslední fotce, po tom co jsem začala cvičit, dostatečně jíst a tělo si dostatečně odpočinulo po mírné redukci a tréninku bez kardia 55kg.

  1. Nikdy bych nezačínala dietu jen 3 měsíce předem (vždy bych začala raděj 5 měsíců před)
2. Nikdy bych už nestahovala kalorický příjem příliš nízko (většinu času jsem v dietě měla okolo 500kcal)
3. Nikdy bych nestahovala sacharidy na úplnou nulu
4. Nikdy bych nestahovala tuky na nulu
5. Nikdy bych nejezdila 3 fázové tréninky.
6. Věnovala bych větší pozornost protahování a regeneraci
7. Vždy, bych se rozhodovala za sebe a za to jak to cítím.
8. Nedřela bych na tréninku vždy úplně do vyčerpání
9. Vyvarovala bych se přílišného stresování organismu
10. Více bych odpočívala
11. Nikdy bych nešla více jak 2 sezony za sebou
12. Nikdy bych nevynechala reverzní dietu
13. V offseason bych nikdy nejezdila víc jak 4 tréninky týdně
  14. Pokud na těle začíná být vidět únava, (zadržování vody v těle, horší hubnutí, psychické problémy,    nechuť do tréninku atd.) okamžitě doporučuji odpočinek.
   15. Vyvarovala bych se cheatům alá žeru celý den v kuse, je mi jedno co, jedno kolik co žaludek vydrží.

Před Arnold Classic Asia a teď.
 Tvrdá dieta vs. racionální stravování po tvrdém před závodním režimu.
Je jen na Vás jak se rozhodnete ke svému tělu přistoupit, ale doporučuji Vám hodně zvažovat, jak se zachováte. Protože VY ŽIJETE VE SVÉM TĚLE a budete ho potřebovat do konce života funkční, VY BYSTE O NĚM MĚLI ROZHODOVAT, a nakonec tak či tak se s NÁSLEDKY, všeho co na něm provedete, budete nejvíce VYROVNÁVAT VY SAMI! Držím Vám všem palce a jsem tu pro Vás. Pokud máte dotaz, nebojte se mi napsat J

5 komentářů:

  1. Mooc hezky napsané. V minulosti jsem si prkna vyzkoušela... je super, že jsi to sem takto sepsala. Kdybych toto před 5-7 lety četla, ušetřila bych si spoustu trápení a problémů se sebou a svým tělem :-)
    Majda

    OdpovědětVymazat
  2. Skvely clanek, sice jsem zavodila jen jednu sezonu ale od te doby jsem se tocila rok a ctvrt v bludnem kruhu, prejidani, psychika v haji, 12kilo nahore ktere jsem nebyla schopna za celou dobu shodit, nyni se modlim ze uz zacinam jit spravnou cestou ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I jedna sezona může s tělem a psychikou hodně zamávat. Je to velmi náročné navíc pokud je dieta velmi drsná a každý má jiné limity. Každopádně jsem ráda, že se článek líbí, držím palce do budoucna a určitě se této tématice nevěnuji naposled. :)

      Vymazat
  3. Veľmi dobrý článok. Mňa by zaujímali tvoje rady a tipy ako sa vyrovnať s nárastom podielu tuku v tele a tou "neformou" ktorá vznikne a pretrváva počas obdobia stabilizácie hormonálneho systému, kedy sa človek po rokoch súťaženia alebo neuváženého striedania diét snaží dostať metabolizmus do normálu. Predsa len, slečna zvyknutá na vyrysované bruško zrazu musí čeliť "väčšej priestorovej výraznosti", čo často vyúsťuje v depresii alebo návrate k nezdravému dietovaniu a poruchám príjmu potravy. Ďakujem veľmi pekne za akúkoľvek tvoju odpoveď. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to velmi tezke a vubec nenijednoduch se s tim srovnat, ale myslim si, ze zadny vrcolovy sportovec nenese dobre kdyz ztraci formu. Je dulezite poskladat si priority a uprednostnit zdravy a vydrzet. Srovna se i telo i hlava.

      Vymazat