neděle 5. března 2017

Strava nevědecky (aneb trocha zdravého selského rozumu do všeho)

Strava nevědecky (aneb trocha zdravého selského rozumu do všeho)



                Doba je plná možností. Mnoho informací, kterých je dnes plný internet, byly dříve jen těžko dostupné. Skvěle to vystihla moje známá z FB na své zdi: „Tak jo, právě jsem si googlila jak na suchý a popraskaný rty a zjistila jsem, že mám Crohnovu nemoc, cukrovku a zánět v těle…a to jsem chtěla jen balzám na rty.“ Přijde mi to dokonale výstižné. Úplně stejné je to se stravou, fitness a dietami. O výživě a dietách najdeme na internetu hromady a hromady článků, studií a rad. Je toho tolik až v tom jeden ztrácí celou podstatu toho proč vlastně člověk jí. Věčně řešíme co snídat, co jíst před tréninkem, po tréninku…Mnohdy jsou všechny teorie a studie tak 100% pravdivé a podložené, že nakonec zjistíme, že jedna protiřečí druhé. Nechci tvrdit a zpochybňovat všechny články na internetu. Určitě tam najdeme spoustu výborných, podložených a prospěšných informací, ale vždy je potřeba třídit. A někdy je to sakra těžké. Lidské tělo není nalajnované do řádku a někdy se nevejdeme zrovna my do té či oné škatulky. Musíme přemýšlet a trpělivě zkoušet co nám konkrétně dělá dobře a co naopak ne. Jak se říká, v jednoduchosti je krása. Dnes je, ale trend nastavený jinak a je moderní být „papežštější než papež“ a proto mezi všemi těmi vědeckými a odborníky podloženými články zapomínáme na jednu prostou, ale naprosto nepostradatelnou věc – selský rozum.
                Pokud chceme žít zdravě a má nás to bavit, musíme si to zábavné udělat a hlavně si to co nejvíce zjednodušit tak, aby to vše bylo proveditelné v běžném životě pro člověka, který má i jiné povinnosti než jen vaření a cvičení. 

Doporučuji stanovit si několik základních pravidel, kterých je pak potřeba se držet:
1. Jídlo rozdělit do 5-6 porcí za den
2. Makro-živiny – soustřeďte se na to, aby každé vaše jídlo obsahovalo všechny 3 makro-živiny – bílkoviny i ty živočišné, sacharidy, tuky.
3. Snažte se, aby váš talíř byl co nejbarevnější (pak si můžete být jistí, že máte pestrost vitamínů, minerálů a dostatek vlákniny, protože barevný talíř vám zařídí zelenina a ovoce)
4. Poslední jídlo cca 2 hodiny před spaním
5. Pokud jste v redukci, ovoce preferujte dopoledne a poslední jídlo před spaním založte na bílkovinách a zelenině
6. Vypít denně alespoň 3 litry vody (pitný režim je ovlivněn váhou, fyzickou aktivitou i podnebím, ale všeobecně by se dalo říct, že průměrně u ženy 3l denně stačí.)

Živočišné bílkoviny: všechny druhy libového masa (kuřecí, krůtí, hovězí, ale i vepřové), mléčné výrobky jako cottage, skyr, řecký jogurt, sýry s nižším obsahem tuku, vejce, kvalitní šunka, tvarůžky.

Sacharidy: ovoce (ideální jsou všechny druhy bobulovitého ovoce jako borůvky, maliny, jahody a také citrusy) rýže, brambory, batáty, těstoviny, luštěniny.

Tuky: všechny druhy nepražených ořechů, avokádo, olivový olej, ořechové oleje atd.

     Pokud se vrhneme na úpravu životního stylu a naší stravy, měli bychom vydržet u stanoveného jídelníčku a tréninku alespoň 3-4 týdny abychom viděli, jak tělo reaguje. Pokud nereaguje, jak by mělo, je možné stravu malinko upravit. Někdy stačí opravdu jen nepatrná změna a tělo se začne chovat úplně jinak. Pamatujte však, že lidský organismus potřebuje dostatek prostoru a času na to reagovat. Zkuste si stravu udělat pestrou, jednoduchou, ale zábavnou, proložit jí pohybem a výsledky se dříve nebo později dostaví. Pamatujme, že to jak se k tělu chováme, dostáváme také zpět a proto pokud jsme tělo trápily nesmyslnými a tvrdými dietami nečekejme, že hned jakmile se k němu začneme chovat lépe, bude se stejně ono chovat k nám. Napravit to co jsme zpackaly „rychlo“ dietami a nezdravým životním stylem není otázka týdne a někdy nestačí na nápravu ani měsíce. Ale o tom zas někdy příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat