úterý 25. dubna 2017

Byť či nebyť... Fit či nefit




Byť či nebyť... Fit či nefit



Rada by som sa vrátila k jednému z mojich posledných príspevkov na mojej FB funpage. Projekt  „Za reálne ženy“ ak ho tak môžem nazvať vznikol s cieľom motivovať najmä ženy, povedzme, bežné ženy, ktoré možno aj robia všetko pre svoj zdravý životný štýl, ale vo svojich očiach sa stále nevidia dosť dobré. Kde sme na to zobrali oprávnenie? Možno roky praxe, skúsenosť z pódií, skúsenosti s dietami, množstvo klientely, ktoré nám prešlo rukami, a možno aj skúsenosti s inými trénermi a podobne. 

Čo je to fitness?
Internet píše: Ide o upevnenie zdravia, vylepšenie kondície, držania tela a konceptu postavy.


Čo píše prax a skúsenosť?
Nie som mág, ani vševed, ani som učená z neba nespadla, ale snažím sa vzdelávať, sledovať scénu, a pár ročkov *16* sa pohybujem v oblasti vrcholového, resp. výkonnostného športu športu (net píše: „činnosť vymedzená pravidlami, osvojenými v tréningovom procese, uskutočňované v súťažiach a organizované na zásadách dobrovoľnosti“) a pár ročkov aj planujem pokračovať. No, ale k veci..
Fitness ako upevnenie zdravia. Neznamená, že prídete do posilky s cieľom schudnúť, alebo aj nabrať 10kg za mesiac a váš tréner vás potľapká po ramene – nie je problém. Dobrý tréner si s vami sadne a preberá reálne postupy a ciele, či je pre vás vhodný taký prírastok či úbytok hmotnosti, rieši s vami pomer svalov a tuku, sleduje vaše motorické schopnosti a vedie s vami systematickú a dlhodobú spoluprácu a nie „marketingovú činnosť – čim viac tým lepšie a čo najrýchlejšie“. Problematike s výberom trénera sa už venovala Dani vo svojom blogu – čííítaj.
Vylepšenie kondície neznamená nabehnúť po vianočnom, veľkonočnom ládovaní alebo len z lenivosti nabratých 10kg na bežiaci pás a bežať desiatky kilákov. Každý jeden rok vidím ako títo „nadšenci“ šprintujú na pásoch, bez toho, aby si uvedomili, že šokovať telo s toľkými kilami je záťaž, tak prečo si nezašprintovať, a najlepšie šprintovať rovno maraton, parkrat sa pozvracať, povedať si – ved aj Arnold to tak robil, a spokojný prísť ešte raz, možno dva.. a aj tak to vzdať a nikam sa nedostať. Zamyslieť sa, skúsiť napr. chôdzu, pár cvikov s vlastnou hmotnosťou a postupne zvyšovať intenzitu zaťaženia.. hneď sa budete cítiť šťastnejšie a tempíčko je dlhodobo udržateľné.
Zlepšíš držanie tela – áno, na toto, ale treba coacha, ktorý vie ako má správne držanie tela vyzerať.  Na jednej strane, neznamená že má niekto X titulov fitness a kulturistiky že je zaručený profík, neznamená, že má niekto X vysokých škôl a kurzov že je top tréner sveta, ale najlepšia reklama sú klienti. Ak sa klienti nesťažujú na bolesti napr v oblasti krížov počas tréningu, po tréningoch alebo po roku spolupráce s trénerom, potom asi vie ako treba „držať ten trupík“. A verte alebo nie, tu by sme mali všetci tréneri a cvičenci začínať. (tip: možno by som sa pýtala aj na nejakú spoluprácu s fyziošmi)
A ak toto ladí máš zaručené, že zlepšíš koncept celej postavy, budeš šťastný, usmiaty, motivovaný, vyrovnaný so sebou a so svojim okolím.

Tak BE FIT J
Vaša Jull

Žádné komentáře:

Okomentovat