neděle 26. února 2017

Ženám všem...

Ženám všem...



   Nejsem nadšenec počítačové techniky, sociálních sítí ani nemám extra talent psát. S blogováním a youtubováním začínáme a vše se učíme za pochodu tak prosím o shovívavost k drobným nedokonalostem.
                Dlouho jsem váhala a bála jsem se do blogu vrhnout, protože to vnímám jako velkou zodpovědnost ke čtenářům. Ale v posledních měsících hodně bilancuju a spoustu věcí přehodnocuju. Už když jsem začínala pracovat jako trenérka, mým hlavním cílem bylo pomáhat ženám nejen fyzicky, ale i psychicky, aby se cítili ve svém těle lépe a měly se rády. To mě nakonec přimělo i k založení blogu. Díky zkušenostem, které mám jako osobní trenér, ale i díky těm, které mám jako vrcholový sportovec bych ráda vyvrátila některé mýty a omyly, kterých se dnes společnost dopouští. Vlivem sociálních sítí, se stal, po modelkách novým ideálem ženské krásy VRCHOLOVÝ SPORT bikiny fitness. Denně se na nás z internetu valí nové rady jak jíst, jak cvičit a spát, proložené stovkami fotografií s dokonalými těly žen, které mají výstavní zadek, vyrýsované břicho s perfektním mejkapem a účesem doplněné motivačními citáty, jak jednoduché je tohle všechno mít. Vnímáme to všechny, i dívky bez sportovních ambicí, které chtějí mít "jen" krásnou postavu do plavek a touží být zdravé. Omylem však díky této mediální masáži naberou názoru, že takto vypadat je běžný standard a mají pocit, že selhávají, pokud se jim formy, kterou vidí u bikini fitness závodnic, kondičním cvičením a stravováním nedaří docílit. Proto jsem se rozhodla sama na sobě demostrovat rozdíl mezi závodní formou a bežným zdravým vysportovaným tělem. Snad nikoho nepohorší můj pupík 😀. Spousta lidí to vnímá jako odvahu, já to vnímám jako nutnost. Nutnost ukázat Vám, že to co vidíte denně na internetu je klam. Každá z nás nacvaká před závody desítky fotek, abychom mohli zásobovat mimo sezonu naši fanpage (respekt a zdraví vyjímkám, které si drží nízký tuk celý rok). Není moc bikiny fitnessek, které se ukážou jinak než ve volném tričku, když jsou "out of shape" a veřte, že každé z nás se to někdy stalo.


                1 den před závody vs. pár měsíců v offseason. V levo velmi přísná redukční dieta, 3x denně trénink  vs. zdravý životní styl, pestrá strava, 4x týdně trénink a 6x týdně joga. Přírůstek váhy je i důsledkem 6ti sezón závodění v kuse.

     
      Je důležité si uvědomit, že kulturistika a fitness jsou vrcholový sport a jako takový k formě hodné závodníka vede velmi dlouhá, disciplinovaná a tvrdá cesta, která je mnohdy na míle vzdálená od zdravého životního stylu. Dokonce bych si dovolila tvrdit, že mnohokrát je jeho opakem. Nechci v žádném případě zbrojit proti závodění ve fitness. Je to sport, který miluju a hodně mi dal, ale zároveň si uvědomuji, jak těžko je závodní forma realizovatelná v běžném životě. Sami závodnice neudržují extrémně nízké procento tělesného tuku v po závodním období a to z jednoho prostého důvodu, kvůli zdraví. Každé tělo si potřebuje odpočinout a nabrat síly. Pro ženu je rizikové udržovat si záměrně velmi nízké procento tuku. Závodnice těsně před závody mívají klidně kolem 7% tělesného tuku, přičemž za zdravotně rizikové je považováno procento nižší než 14%. V žádném případě vás nechci odrazovat od vašich snů a cílů právě naopak. Sama jsem si prošla 6 aktivních sezon po sobě (tzn. 3x jaro a podzim), ve terých jsem vždy absolvovala několik závodů. Během cesty k PRO kartě jsem nabrala spoustu zkušeností, spoustu věcí se podařilo, ale uvědomuju si i chyby, které jsm udělala a snažím se z nich poučit. Sama připravuji závodnice a snažím se je směrovat správným směrem. Tak, aby tělo a psychika trpěli co nejméně, ale zároveň jsme se dopracovali k perfektní formě a vyvarovali jsme se nebo co nejvíce eliminovali postupy, které tělu mohou v dalších přípravách a hlavně životě uškodit. Moje aktuální "forma" je také odrazem několikaletého maratonu, kdy ať se člověk snaží sebe víc vždy metablismus utrpí. Proto neberte mé fotografie jako dogma. Já mám momentálně okolo 20% tuku a snažím se tělo co nejvíce zregenerovat, ale jsou ženy, které mohou cvičením udržovat procento tuku i nižší a být zdravé. Vždy záleží na dosavdím životním stylu, dietách, které máme za sebou i genetických dispozicích. Sama na sobě vám ukážu jak se vymanit ze zajetí JOJO efektu a spolu s kamarádkou a závodnicí, které pomáháme s přípravou Juliánou Melíšovou @jullmel, vám popíšeme jakým způsobem si nejlépe nastavit reverzní dietu pokud jste po příliš tvrdé redukci. Chci vám ukázat jak se dá s tělem pracovat i mimo závodní prkna, aby jste si i vy - ženy bez závodních ambicí užívaly aktivní životní styl, zdravou stravu a skvělé tělo. Ukázat, že ty 3kg, které jste minulý měsíc shodily (nebo nabrali) jsou úžasný pokrok. Pochvalte se za něj a nemučte se při pohledu do zrcadla tím, že nevypadáte jako vaše oblíbená fitness star, (protože ona už tak pravděpodobně nevypadá taky), ale radujte se a pochvalte se, že jdete vpřed. Představte si, jaký obrovský pokrok už máte za sebou. Užívejte si pohyb, a to jak vaše tělo dokonale funguje. Jak vám roste síla a kondice, že už uděláte 30 dřepů a skoro se nezadýcháte, že jste se konečně napřímily a nebolí vás záda. Mějte radost z toho, co jíte, jaké zdravé a pestré jídlo dopřáváte svému tělu, protože tím mu prokazujte respekt a lásku.
 
   
#forrealwomenchallange vyfoceno asi 2 sekundy po sobě, abych Vám ukázala, co může udělat pouhá změna držení těla. Každá z nás máme své dokonalé nedokonalosti :)


    Kondiční fitness je nádherná myšlenka, je to myšlenka o funkčním těle, o potěšení z pohybu, o cestě k tomu cítit se skvěle a užívat si život díky zdraví a vitalitě. Nenechte si namluvit, že pokud nemáte six pack nemůžete být šťastné, úspěšné a krásné. Každá z nás máme předpoklady pro něco jiného, ale každá z nás by se o sebe měla starat a díky tomu si zvednout sebevědomí a sebeúctu, ne hnát se za nereálným cílem a trápit se nezdarem. Bikini fitness je náročný vrcholový sport, proto těžko docílíme vrcholové formy tím, že budeme 3x týdně cvičit a stravovat se zdravě. Pokud vám někdo bude tvrdit opak, pravděpodobně neví o čem mluví. Je to stejné jako myslet si, že si půjdu 3x týdně zaběhat a budu mít sprinty jako Usain Bolt, což by asi nikoho z nás, kdo rád běhá ani nenapadlo.  Každý nemůže být vrcholový sportovec a sbírat medaile. Každá jsme unikátní, a pokud si můžeme s čistým svědomím říct, že se o sebe dobře staráme, tělo nám to jednoho dne vrátí. Naše štěstí a úspěch nezávisí na tom, že máme 5% tuku, někdy je to přesně naopak. Pohyb by měl krmit i naši duši nejenom tělo, tak si ho nenechejme zkazit hloupými ideály krásy.
  


PS: Budu ráda, za dotazy k tomu co by vás zajímalo a co byste chtěli v příštích týdnech na blogu najít. Přála bych si, aby ten blog byl tak trochu nás všech, takže pokud máte cokoliv, co vás zajímá, jsem jedno ucho. 😃
 


Žádné komentáře:

Okomentovat