čtvrtek 9. března 2017

Co dělá trenéra trenérem?



 Co dělá trenéra trenérem? 

     Uvažovali jste někdy nad tím, podle čeho se pozná dobrý trenér? Jsou to rychlé výsledky, neuvěřitelné proměny a medaile na krku závodníků? Já o tom přemýšlím hodně často. Nad tím jakým směrem chci jít a jakou cestu si vybrat a za jakou cenu? Čím více poznávám lidské tělo, tím více mě fascinuje ta dokonalost, s jakou pracuje. Neskutečný stroj, který neustále nastoluje rovnováhu.

      Co tedy dělá trenéra trenérem? Podle mého názoru to nejsou ani rychlé výsledky a ani zlaté medaile. Je v tom něco víc. Téměř, každý trenér může mít rychlí výsledek s klientkou, která váží 80kg stravuje se 3x denně a její strava se skládá hlavně z málo výživných potravin jako smažený sýr, hranolky, bílé pečivo atd. a vrcholem její pohybové aktivity je procházka se psem. Pak přijde trenér, nastaví jí výraznější redukci, 3x v týdnu trénink a světe div se (nebo spíš nediv) klientka má za 3 měsíce 15kg dole a trenér má další reklamní materiál na své stránky. Tohle, ale není žádné umění a věda. 
     Za pravou trenéřinu považuju, když trenér pracuje s klientem dlouhodobě, pomalu krůček za krůčkem se snaží zkvalitnit jeho život. Když myslí na jeho zdravý do budoucna a mnohdy udělá i rozhodnutí s kterým v tu chvíli klient třeba nesouhlasí, protože čeká rychlejší výsledek, ale trenér upřednostní zdravý a kvalitní život. Servat silou 10, 20kg je jednoduché a jde to velmi rychle, ale co se stane potom, když klient nastolí klasický zdravý životní styl po těžké redukci? Co se odehrává během tvrdé diety v jeho těle? Garantuji Vám jedno, váhu si určitě neudrží a jeho kvalita života prudce klesne, protože následný výkyv váhy nahoru zasáhne klienta velmi i po psychické stránce.
    Za trenéra považuji člověka, který neustále přemýšlí, vyhodnocuje a propracovává systém tak, aby klient dosáhl krásné postavy, aniž by ho to stálo fyzické i psychické zdraví a mohl hlavně žít kvalitně a nebyl otrokem posilovny a jídla. Vyhne se pak kolotoči jojo efektu, ze kterého se velmi těžko vystupuje a je k tomu potřeba velmi dlouhého času, trpělivosti a nervů. A věřte mi, je velmi těžké člověku v takovéto situaci pomoct. Málo kdo chce slyšet, ano pomůžu Vám dát dolů 10kg, ale nebude to za dva měsíce, protože Váš metabolismus stávkuje po opakovaném hladovění a rozjet tělo tak, aby pracovalo jak má, může trvat měsíce, ale klidně i roky. Proto dobře zvažujte, co se svým tělem provedete, protože pokud Vám někdo slibuje zázraky a rychlé výsledky vždy se ptejte sami sebe: „Za jakou cenu? Co zaplatím a co dostanu zpět? „
      
     To stejné se děje v přípravě závodnic. Je moderní vzít mladou, talentovanou holku, servat z ní 10kg za měsíc a pak ji postavit na podium, sebrat medaili a dál už se o následky nezajímat. Připsat si úspěch, poplácat se po zádech a neřešit co je se závodnicí dál. Podle mého názoru je náročné nachystat závodnici, tak aby byla schopná se opět bez následků najíst a je velmi důležité, aby trenéři stejně jako se starají před závody, se ještě kvalitněji starali po nich a pomohli závodníkům vrátit se opět ke zdravému stravovaní, aniž by utrpělo tělo a psychika. Je to náročná a mravenčí práce a hlavně je to práce, která nenese žádné medaile ani popularitu, ale o to je cennější a důležitější. 
   
   Pokud má trenér klienta (ať je to závodnice, anebo maminka od dětí) vždy je to člověk, který svěří své tělo a zdraví do něčích rukou, protože považuje svého trenéra za odborníka. A my trenéři, si mnohdy ani  neuvědomujeme, jak obrovskou zodpovědnost máme a není to zodpovědnost jen po dobu spolupráce, ale je to zodpovědnost do dalšího zbytku života, protože trenér, staví klientovi základ. Ten základ mu může velmi, velmi pomoct, ale také velmi, velmi ublížit. Nechci, aby tento článek vyzněl nadutě a pyšně, protože sama vím, že nic nevím.  Že jsem za svou karieru spoustě lidem pomohla, ale také jsem spoustu věcí mohla udělat lépe. Čím více informací mám, tím více si uvědomuji, že vlastně vůbec nic nevím a tím víc vědět chci.  Jsem zastáncem toho potlačit své vlastní trenérské ego, a připustit si, že nikdo z nás není neomylný a takovým způsobem neustále pracovat. Pracovat tak, abychom věděli, že to co děláme je v zájmu klienta, a ne v našem vlastním zájmu. Myslet nesobecky na vlastní karieru, peníze a potlesk, ale věnovat člověku to co je podle našeho svědomí to nejlepší možné. Byla bych ráda kdybyste tento článek brali jako nápovědu a radu, vám lidem, kteří třeba ještě nemáte tolik zkušeností a přemýšlíte, že někoho oslovíte. Stanovte si priority, cíle a podmínky a zásady, kterých se chcete držet a najděte někoho, kdo je s Vámi bude sdílet. Ať cena, kterou zaplatíte je jen finanční a neplatíte vlastním zdravým.

2 komentáře:

  1. Prijde mi jako bys psala o Karolíně Smutne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepíšu o nikom konkrétním.Spíš je to můj subjektivní názor o tom jak by to mělo vypadat a jak ne a taky jak to chci dělat já :)

      Vymazat